Arkadespill, i form av skikkelige spilleautomater fra Konami og de andre store, ble aldri et like stort fenomen i Norge som i for eksempel USA eller Japan. Det finnes selvfølgelig fortsatt noen maskiner rundt om i landet, men utvalget er svært begrenset. Samtidig har arkadespill fått en videre betydning i form av en mengde spill til for eksempel Xbox og Playstation, som opprinnelig var arkadespill. Noe som helt garantert vil overleve strømmen av nettspill er gode bonuskoder, for eksempel en Mobilautomaten bonuskode som gir deg mye moro og ekstra mye for pengene.

Forskjellen mellom «vanlige» spill og nettspill viskes ut

For noen år siden var forskjellen mellom nettspill og spill i et klassisk arkadekabinett, eller til en konsoll som Xbox, svært tydelig. De fleste nettspill var enkle Flash-baserte spill, som på ingen måte kunne konkurrere med spill til konsoller og spillmaskiner. Etter hvert har dette skillet blitt mindre tydelig, med alt kraftigere mobiltelefoner og nye muligheter for å bygge spill i nettskyen som leveres via en vanlig nettleser eller i en app.

Med plattformer som Steam ble en alt større del av distribusjonen av spill digital, og nå finnes det til og med en Xbox-konsoll uten optisk drev. Likevel er det med tjenester som for eksempel nylig lanserte Google Stadia, som det virkelig vil være mulig å strømme spill.

Arkadekabinett som en av mange måter å levere spill

Hvis strømming av spill etter hvert blir den foretrukne måten å spille på, og det er ikke helt usannsynlig, vil arkadekabinett bare bli en av mange måter å levere spill på. Noen purister vil kanskje mene at det ikke gir mening å spille på den måten, men det gir samtidig ikke helt mening å lage lokale spill hvis standarden er strømming via nett.

Samtidig vil arkadekabinett kunne gi en helt annen spillopplevelse enn mindre skjermer som mobiler eller TV-en hjemme. I dag er det ofte spill med biler, motorsykler eller noen form for førsteperson skytespill som er å finne som arkadespill. Dette er spill som, hvis det gjøres bra, kan gi en helt fantastisk opplevelse når spilleren faktisk sitter i et ekte bilsete eller holder et våpen i hånden. Et annet scenario som kan passe godt inn i større arkadekabinett, er spill med tilpasset eller virtuell virkelighet.

Retromiljøer for klassiske arkadespill

Et område der arkadespill uten tvil vil overleve, er miljøet for retrospill. Det er mange som samler på, og spiller, klassiske retrospill både på plattformer som C64 eller Atari-maskiner, men også i form av å samle på klassiske arkadespill. I Norge er dette miljøet ekstremt begrenset, men i for eksempel USA finnes det mange som samler på komplette arkadekabinett.

Denne hobbyen er ikke helt uten utfordringer, flere tiår gammel elektronikk fungerer ikke alltid knirkefritt. Vanlige utfordringer er at kondensatorer eller batterier lekker, det kan raskt ødelegge et helt kretskort og gjøre spillet umulig å reparere. Andre utfordringer kan være enda mer spesielle, noen arkadekabinetter ble levert med en relativt uheldig kopibeskyttelse: for å unngå kopiering av data ble hele minnet slettet når batteriet gikk tom for strøm.