Det er nesten umulig å forestille seg en hverdag uten smarttelefoner, og likevel var det først i 2007 at den første iPhonen ble lansert. Dette ble på mange måter starten på smarttelefoner som vi kjenner de i dag, men hva vil skje i årene som kommer?

Brettbare og fleksible skjermer

Brettbare skjermer fikk en svært dårlig start med Samsung Galaxy Fold, som måtte trekkes tilbake kort tid etter lansering til utvalgte testpersoner. Skjermen fungerte helt enkelt ikke, den gikk i stykker etter kort tid. Likevel er det mange selskaper som har planer om fleksible skjermer, i tillegg til at Samsung selvfølgelig kommer tilbake med en ny versjon. Det er fortsatt uklart hvor stort markedsandel foldbare skjermer egentlig kommer å få i fremtiden, gitt at det ikke finnes noen realistiske alternativer i dag.

5G og ekstreme datamengder

5G får mye oppmerksomhet i media, og det fremstår iblant som om det blir en helt ny verden sammenlignet med dagens standarder for overføring av data. Det er viktig å huske på at 5G i utgangspunktet «bare» er raskere dataoverføring. Samtidig er det tilfelle at når datahastigheter øker eksponentielt, åpner det for løsninger som vi kanskje ikke kan forestille oss i dag.

Artificiell intelligens, assistenter og talestyring

Allerede i dag er det noen leverandører som mener at de har prosessorer som bruker artifisiell intelligens, og digitale assistenter og talestyring er definitivt på plass i mange telefoner. Det er dog vanskelig å si at disse løsningene er perfekte.

På sikt vil det skje mye på dette området. Artificiell intelligens, både lokalt på telefonen og via raske 5G overføringer, vil gjøre telefonen smartere og smartere. Etter hvert vil det bety enda mer tilpassede løsninger, utover det som redan finnes i dag i form av for eksempel tilpassede resiseforslag når du pleier å reise til og fra jobb.

De digitale assistentene, som Alexa, Google Assistant eller Bixby, er en integrert del av utviklingen av artifisiell intelligens. Mye av kommunikasjonen med brukeren kommer sannsynligvis å skje via assistenter, som kommuniserer både med tale og på skjermen. Talegjenkjenning, spesielt for språk utover engelsk, må bli bedre for at dette skal fungere knirkefritt.

Bruk av nye sensorer, i kameraer og andre løsninger

I dag har de aller fleste smarttelefoner noen form for ansiktsgjenkjenning, i tillegg til enklere sensorer som akselerometere og selvfølgelig kamera og mikrofoner. Dessuten er sensorer for fingeravtrykk vanlige, enten som separate sensorer eller bygget inn i skjermen.

På dette området vil vi se mange spennende løsninger, der produsenter bruker sensorer for «Time Of Flight» og andre måter å måle avstand på. Det gir telefonen en helt ny evne til å oppfatte omgivelser, gjenkjenne ansikter og mye annet. I løpet av noen år er det ikke usannsynlig at det i stor grad er mulig å betjene smarttelefoner nesten uten å røre skjermen.